"På vandring gjennom Norge"

Dette prosjektet, eller barnas spor, begynte da barna var 3-4 år (2017) og de var på hjemmebesøk til hele barnegruppa der de tok bilder av husene. Dette ble starten på en samtale/prosjekt om Trondheim, Norge og hvordan verden kan se ut gjennom bruk av kart. Når man følger barns spor så vet man aldri hvilken retning prosjektet kan ta eller tidsperspektivet på det. Noe dette prosjektet er ett bevis på.

Bilder av husene deres ble tatt og hengt opp på ett enkelt kart avdelingen har over nærområdet. Barna har over tid snakket om at de bor i Trondheim, noe som har ført til en samtale rundt landet Norge. Vi har prøvd å finne husene deres på Google Earth. Og på barnas oppfordring har vi også lett etter andre land. Det er ikke så lett å forklare hvor stort Norge er når man ser på et kart. Kart kan ha ulike størrelser. Og kart er jo mye mindre enn virkeligheten. Hvordan kan hele huset få plass på kartet, når hele huset er mye større enn det? Da våren 2018 nærmet seg dukket det opp i en av samtalene mellom barna og en av de ansatte, Jon, at pappaen hans skulle gå Norge på langs.  Dette økte igjen interessen for temaet.Med utgangspunkt i Jons samtaler med barna, startet de ett samarbeid med Pappa Jon om å følge ham på turen. Underveis sendte han GPS-koordinater via mail, slik at de kunne følge med på hvor han var. Jon bestemte seg får å henge opp et Norgeskart på avdelingsdøra med bilder av Pappa’n rundt. Hver gang han sendte en ny GPS-koordinat, prikket vi det inn på kartet, og telte hvor mange dager han har brukt mellom vært punkt. Etter hvert oppdaget barna at han begynte å nærme seg Trondheim. De spurte om vi klarte å se han fra Trondheim. Jon svarte: «Nei, selv om prikkene er nærme nå, så er det faktisk ganske langt unna likevel. Men kanskje vi kunne ta bussen og møte han?» Ja, det ville de. De ville gi han frukt og sjokolade. Slik startet det med at en gruppe barn og to ansatte nå i august reiste for å møte Pappa Jon på Neverdalshytta. Barna hadde forberedt mange spørsmål og Pappa Jon måtte villig svare. Det var en lang kjøretur, men med god planlegging og risikovurdering ble til og med bussturen en god opplevelse.

Mange av barna hadde også en del spørsmål om Pappa Jon. Vi noterte ned alle disse spørsmålene. Barna skulle deretter intervjue Pappa Jon på Nedalshytta, der vi skulle møte han. Det var fint vær på Nedalshytta, selv om det blåste mye. Vi spiste mat sammen med Pappa Jon ute i den varme vinden, før vi gikk inn i hytta og hadde intervju med ham. Barna fulgte nøye med mens jeg stilt han spørsmålene vi hadde spart på fra barnehagen. Pappa fortalte med glede, og viste med hele seg at han elsker å være på tur.

Her er ett lite knippe av barnas undring og spørsmålene til Pappa Jon:

• Er du mye sulten? Har hatt for lite mat, men jeg vet hva jeg har, så det går greit
  • Har du satt deg fast? Naturen har satt meg fast, feks greiner med krokfot og hang fast i trær med sekk. Kom meg løs selv, ingen som har hjulpet meg
  • Har du sett kuspor? Nei, bare reinsdyr og elg
  • Hva med skjelett? Har sett noe, blant annet reinsdyr og en eller annen død fugl
  • Hva med døde sauer? Ja, det har jeg sett og har meldt fra til noen som ordner opp i sånn. Sauen lå i en dam
  • Har du sett mange dyr? Jeg har sett rev, 5 elger, masse reinsdyr, masse ryper, mange små, og masse fugler, 2 ugler og kanskje 1 ørn
  • Bruker du dopapir? Jada, har fremdeles nok og passer alltid på
  • Hvor går du på do? Gjemmer meg litt bort, steder folk typisk ikke går, tar bort stein og legger oppå igjen
  • Vaske du klær? Noen gaPå vandring nger, jeg har bytta sekk underveis. Kattevask på hytter og hotell
  • Har du noen turkompis? Nei, bare skyggen min og han har lange bein
  • Spiser du bare brødskive? Nei, mest knekkebrød, det holder best. 30 pakker knekkebrød på 2 måneder